Verhaal: Terugblik Uitwijken 2022

Uitwijken zit erop voor dit jaar.  Maken we even tijd voor een terugblik? 

We hielden halt in 24 Brugse wijken.  

In de donkerste dagen van het jaar reisden we met een vuurvoorstelling van Sprookjes enzo naar zes wijken. In april trokken we met de theatercoproductie ‘Waar is Andy’ naar zes buurten. Begin oktober was deze voorstelling nog twee keer te zien voor scholen uit de buurt van Dudzele en Sint-Kruis Male. In juli vergezelde de Brugse Compagnie Krak ons voor een rondje circus op vijf locaties met Viva Raphaël!    

Deze korte stops met één voorstelling en onze barwagen gaf ons de kans om op verschillende plekken in korte tijd te komen rondom de stad. Een rondje rondom de stad in zes dagen, zeg maar, waar we veel mensen ontmoetten op één moment.  

Op vijf plekken bleven we wat langer hangen. We namen er telkens drie weken tijd om de buurt en haar bewoners te leren kennen. Op iedere plek was het aanbod verschillend, met één gemeenschappelijk kenmerk: de tijd nemen om iedereen te laten kennismaken met ons en ons cultuuraanbod.  

We deden dat in … 

Assebroek, waar in het Leliepark allerlei geluiden (her)ontdekt werden. Twee weken lang ging de Duitse zangeres Heide Bertram van Stichting Logos op klankavontuur met alle zeventig kinderen van het kinderdagverblijf ’t Ravotterke. Er waren workshops klankplank en de buurtbewoners konden komen genieten in het buurtrestaurant. De onnavolgbare FULCO (i.s.m. met Cactus Muziekcentrum) zorgde voor een sprankelend en humoristisch concert. Acht klassen uit de omliggende buurtscholen van Assebroek namen deel aan een bijzondere workshop, een opleiding tot professioneel verhuizer als inleiding op de schoolvoorstelling Babushka van Aardvork. Centrale muzikale gast Billie Kawendé bezorgde de buurt tenslotte een onvergetelijke avond. 

Sint-Andries onder de noemer ‘Uitwijken Post’ waar buurtbewoners elkaar brieven schreven. Onze boekwagen werd voor de gelegenheid omgetoverd tot een postkantoor, met een grote brievenbus als ankerpunt. Sur Mesure kwam optreden met hun hilarische en muzikale circusvoorstelling ‘Barriere’Om de maand te besluiten organiseerden we Uitwijken-post, een happening met een heleboel getalenteerde en fascinerende woordkunstenaars. Op de vertelavond, georganiseerd door Relaas, werd ons Uitwijken-decor de ideale scène voor intieme en grappige verhalen van gelegenheidsvertellers. Maar op vraag van Cactus Muziekcentrum kwam Pothamus de piste dan weer transformeren in een bezwerende en dampende festivalweide. En om de heerlijk gezellige mei maand af te sluiten kwam Billie Kawende nog eens het beste van haarzelf geven. 

Sint-Pieters waar we samen met Erfgoedcel Brugge ‘oude spelletjes’ lieten de hoofdrol spelen. Cie Carré Curieux liet met de voorstelling ‘Connexio’ een diepe indruk na. De Collectiedag rond spelerfgoed werd een heerlijk kabbelende gezellige namiddag in zuiderse temperaturen. Het Uitwijken Buurtrestaurant was daarna dé plek om te genieten van een heerlijke maaltijd naar een recept van een buurtbewoner. De film ‘The Peanut Butter Falcon’ zorgde voor het perfecte einde van een dag vol spel en vooral verbinding door spelplezier! In het slotweekend zorgden de concerten van Adja en Billie Kawende voor de perfecte afsluiters van Uitwijken Sint-Pieters.

Koolkerke waar Het Kabinet met hun circustheatervoorstelling De Gijzeling de omgeving behoorlijk onveilig maakte. MOOOV presenteerde een prachtige film waar we met een gezellige bende van konden genieten op een zwoele zomeravond. Billie Kawende gaf wederom het beste van zichzelf. Een memorabel optreden van Condor Gruppe, waarvan de bandleden maar net met z’n allen op ons bescheiden podium pasten, sloot perfect aan bij het westernthema. Verder was er ook nog een druk bijgewoond concert van dé Bruggeling der Bruggelingen Peter De Blieck. Samen met de band van Slow Lee bracht hij een prachtig gearrangeerde nummers in zijn moedertaal.

Zwankendamme waar vijf kunstenaars zich onderdompelden in het leven en de omgeving, en drie weken later boven kwamen met een op het dorp geïnspireerd werk. Jana Vasiljević schreef een kookboekje en maakte een vriendenboek voor het dorp onder de gevleugelde titel ‘Zwankendamschap’. Jana’s ultieme werk is zeker en vast haar muurschildering, geïnspireerd op het uitzicht van Zwankendamme, in de Lisseweegse Steenweg. Laura Van Severen raakte geïntrigeerd door de glasfabriek en haar geschiedenis, door de arbeiders en het verenigingsleven van weleer. Als fotograaf maakte ze portretten van de dorpelingen, bracht ze de unieke architectuur in beeld en wierp ze een hedendaagse blik op de fabriek. Maarten De Vrieze parkeerde zijn atelier, en tegelijkertijd ook slaapplaats, op de ‘markt’ van Zwankendamme. Tijdens het slotweekend vertoonde hij zijn langverwachte film, een intiem portret van de imker Ljupjo. Het Tijdelijk informatie Centrum (TIC)een initiatief van de twee immer minzame kunstenaars Kasper Demeulemeester en Jakob Van den Broucke richtte voor de gelegenheid een nieuwe afdeling op en werkte onder de naam ‘Tijdelijk Informatie Centrum, afdeling De Berm’. Thia(baDiop Egutchi presenteerde een betoverend en kritisch audiowerk dat in de kerk van Zwankendamme te zien en te horen was

De langere verblijven gaven ruimte en plek aan workshops, circus, theater, muziek, film, een kunstroute en een literaire happening. Het Uitwijkencafé was dé ontmoetingsplek, waar gratis koffie en thee altijd klaarstond. En, last but not least, in de buurtrestaurants lieten de buurtkoks hun beste gastronomische kantje zien.  

Een grote BEDANKT aan jullie, onze bezoekers, om van 2022 een onvergetelijk jaar te maken, vol zichtbare en onzichtbare ontmoetingen, vol schoonheid en verwondering, lekker eten en drinken, … 

We zwaaien graag het jaar uit met de brief van Marieke De Maré. Marieke schreef de brief voor de buurt in Sint-Andries waar we halthielden met ‘Uitwijken Post’ in mei 2022. Marieke woont ook zelf in deze buurt. 

Tot zwaais in 2023! 

Het Uitwijkenteam 

Met dank aan onze fotografen Jasper van het Groenewoud, Griet Janssens, Levi  De Ruijter, Brecht Vanhoutte, Kris Blomme en Leontien Allemeersch voor al jullie mooie foto’s!