Verhaal: Uitwijken in het Leliepark in Assebroek

In april van het jaar 2022 trok de Uitwijkenkaravaan weer op gang, klaar om een hele zomer lang de Brugse woonbuurten te kleuren. Eerste stop was het Leliepark in Assebroek. Na het uitrollen van de waterslangen en elektriciteitskabels, na het waterpas zetten van de bar en het openklappen van tafels en stoeltjes. Na het ophangen van de guirlandes en het inrichten van de boekwagen waren we klaar voor een wonderlijk verblijf.

Twee weken lang ging de Duitse zangeres Heide Bertram van Stichting Logos op klankavontuur met alle zeventig kinderen van het kinderdagverblijf ’t Ravotterke. Ze bezochten het Leliepark en Uitwijken in groepjes om er samen te experimenteren met klank, muziek en zang. Op het einde van de paasvakantie kwamen alle kinderen samen voor een afsluitend (en misdadig schattig) toonmoment.

De eerste week viel jammerlijk in het water. Dat mag je gerust letterlijk nemen: lelijke Belgische voorjaarsbuien zorgden voor een guur sfeertje. Wind en koude druppels zijn nu niet echt de ideale omstandigheden voor buitenevenementen en dus besloten we ons programma van de eerste week gedeeltelijk op te schuiven naar week twee. Twee workshops klankplank en ons buurtrestaurant konden op zaterdag nog net doorgaan voor de hemelsluizen opnieuw open gingen.

Het mooie weer tijdens de tweede week van de paasvakantie was voor iedereen, maar zeker ook voor ons, een enorme opluchting! De modderige plekken in het gras droogden langzaam op en ons zomerterras liep gezellig vol. Prachtige workshops van Aifoon en een de uitgestelde workshop ‘de grote microfoon’, kleurden de midweek. Tijdens die laatste workshop werd een 9 meter hoge constructie gebouwd, met bovenin een microfoon. Zo kon je bijna de bladeren aan de bomen horen …
Tijdens het tweede weekend waren er nog meer workshops en maakte Velthur een heerlijke Polpette klaar in ons buurtrestaurant. Op zaterdagavond kwam de onnavolgbare FULCO (i.s.m. met Cactus Muziekcentrum) op sprankelende en humoristische manier de week afsluiten.

Ook gedurende week drie van ons verblijf was de zon van de partij. Op woensdag en zaterdag waren er workshops. Op dinsdag, woensdag en donderdag namen 8 klassen uit de omliggende buurtscholen van Assebroek deel aan een bijzondere workshop, een opleiding tot professioneel verhuizer als inleiding op een schoolvoorstelling. Vrijdagmiddag kwamen alle 185 leerlingen dan samen luisteren naar de mobiele opera Babushka van Aardvork.

Een sappige vertelling over verloren gereden truckchauffeurs met een decor vol verrassingen en de schoonste klassieke muziek, live gebracht. Diezelfde voorstelling speelde ook zaterdag namiddag, maar toen waren ook volwassenen welkom. Flor zorgde voor een verrassend zoet Oosters kerriegerecht met banaan en mandarijn gerecht in het buurrestaurant.

Daarna was het tijd voor een laatste grote knal in het Leliepark. Want hoe kan je het optreden van Billie Kawende anders noemen? Volledig raak! Knal in de roos! Verbluffend on point! Nee, er zijn niet genoeg superlatieven om de sfeer tijdens dat slotconcert te beschrijven. Een wervelstorm aan onversneden soul, de briljante stemmen van haar twee broers en een toetsenist die wel een hele band leek. Billie maakte er een onvergetelijke avond van. En goed nieuws: ze is nog vier maal(!) te gast op Uitwijken deze zomer en is ze onze centrale muzikale gast. Iedere keer mag ze kiezen wie ze mee brengt op ons podium. Volgende in de reeks zaterdag 28 mei en dat belooft me een feestje te worden want dan speelt ze met full band!

Bekijk hier het volledige fotoverslag.