Verhaal: ‘Boekwagen wordt postkantoor in Sint-Andries’

In mei van het jaar 2022 was Uitwijken te gast in wat officieel en saaiweg het ‘Speelplein Hogeweg’ heet, maar in de volksmond een veel kleurrijkere naam kreeg: ‘Het Pauwenpark’. Doorspekt van doorgangs- en sluipwegen wordt deze wijk in meerdere miniwijkjes gesneden. De huizen zijn er uiteenlopend van uitzicht en herbergen een diverse groep bewoners. De ideale omstandigheden voor een groot brievenproject, zo dachten wij. Met brieven die een brug kunnen slaan over die vervaarlijke autowegen om de wijk een hernieuwd eenheidsgevoel te geven. 

Onze boekwagen werd voor de gelegenheid omgetoverd tot een postkantoor, met een grote brievenbus als ankerpunt. Brieven die er door de buurtbewoners werden gepost werden door de Uitwijken-ploeg persoonlijk afgegeven aan de geadresseerden. Een honderdtal brieven en wenskaartjes werden zo doorheen de maand in de wijk rondgedragen. Schrijfster Marieke De Maré deed ook haar duit in het zakje door een prachtige brief aan de buurt te schrijven. 

Om de maand te besluiten organiseerden we Uitwijken-post, een happening met een heleboel getalenteerde en fascinerende woordkunstenaars. Marieke de Maré kwam haar intussen geliefde brief voorlezen. Tania Verhelst nam het woord als dichter en liet onze breinen kieren van plezier met haar spitsvondige doch enig mooie poëzie. Meneer Zee vertelde een verhaal als vanouds. Een meisje uit de buurt las een pakkende ode aan Uitwijken voor. Derek en Yves Meersschaert sloten de namiddag af met een prachtig eerbetoon aan een hele resem ouwe dichters waarvan zij de teksten vakkundig op een melodie zetten. 

Tot zo ver het grote brievenproject van Uitwijken-post. Maar er was natuurlijk meer te beleven dan dat. Zo kwam Sur Mesure optreden met hun hilarische en muzikale circusvoorstelling ‘Barriere’. Dieter Missiaan zocht met ‘Bankcontact’ een tiental handlangers om, met bank onder de arm, de wijk in te trekken om bewoners uit te nodigen op de bank plaats te nemen en uit te nodigen voor een deugddoende babbel.  

Op de vertelavond, georganiseerd door Relaas, werd ons Uitwijken-decor de ideale scène voor intieme en grappige verhalen van gelegenheidsvertellers. Maar op vraag van Cactus Muziekcentrum kwam Pothamus de piste dan weer transformeren in een bezwerende en dampende festivalweide. 

Onze huiskok maakte doorheen de maand in het buurtrestaurant een brede waaier aan heerlijke gerechten klaar. Van spaghetti tot dumplings! En om de heerlijk gezellige mei maand af te sluiten kwam onze rots in de branding Billie Kawende nog eens het beste van haarzelf geven, het perfecte feestje om onze heugelijke passage door Sint-Andries te besluiten! 

© Kris Blomme & Griet Janssens

Bekijk hier het volledige fotoverslag.