Verhaal: ‘Uitwijken juni in Sint-Pieters’

Spelen spreekt, naast eten en drinken, de universele taal van het verbinden van mensen

Met deze gedachte sloegen Erfgoedcel Brugge en Uitwijken de handen in elkaar om rond het thema ‘spel’ en ‘spelerfgoed’ aan de slag te gaan tijdens Uitwijken Sint-Pieters.

Cie Carré Curieux liet met de voorstelling ‘Connexio’ een diepe indruk na. Vladimir en zijn hond Alba toonden hoe een relatie tussen mens en dier kan uit gepuurd worden tot een wonderbaarlijk spel met een diabolo als derde speler. De reacties van zowel de kinderen bij de schoolvoorstelling op vrijdag als bij het Uitwijkenpubliek op zaterdag spraken dan ook boekdelen. In een vraag-antwoord momentje mochten de kinderen vragen stellen aan Vladimir, en de vragenstroom bleef maar komen, wat meteen bewijst hoe gefascineerd de toeschouwers waren over deze voorstelling. Connexio zal nog lang blijven hangen in het geheugen, en de hond Alba was even de lievelingshond van Sint-Pieters.

De Collectiedag rond spelerfgoed werd een heerlijk kabbelende gezellige namiddag in zuiderse temperaturen. Deze pasten perfect bij de initiatie van spelletjes uit verre landen (i.s.m. FMDO). Er werd Congolees gedamd. Verder kon je ‘snelle’ gezelschapsspelen leren kennen uit Syrië, Nigeria, Afghanistan, Nepal en Mexico. De heerlijk kabbelende gezellige sfeer moest uiteraard af en toe plaats maken voor uiterst diepe gefocuste concentratie…

Verder waren ook het Vives Spellenlab én Bert van volksspelen Madeleine aanwezig om hun werking te presenteren.

Last but not least kon iedereen er terecht om een oud spel te laten registreren bij de Erfgoedcel. Benieuwd naar de spelen en de bijhorende verhalen? Je vindt ze in dit verslag.

 

Het Uitwijken Buurtrestaurant was daarna dé plek om te genieten van een heerlijke maaltijd naar een recept van een buurtbewoner. Deze keer zorgde Lena voor een heerlijk recept. Samen met de Uitwijken huiskok Pieter zorgde ze ervoor dat Park Ten Poele én wijde omgeving heerlijk geurde naar een verse curry.

De film ‘The Peanut Butter Falcon’ zorgde voor het perfecte einde van een dag vol spel en vooral verbinding door spelplezier!

In het slotweekend zorgden de concerten van Adja en Billie Kawende voor de perfecte afsluiters van Uitwijken Sint-Pieters, hun zwoele stemmen ontroerden velen in het mooiste park van Sint-Pieters. Dit in combinatie met de heerlijke spaghetti van buurtbewoner Caroline maakte van dit Uitwijkenverblijf een feest.

 

© Griet Janssens

Bekijk hier het volledige fotoverslag.