Verhaal: ‘Klanklab in het Leliepark’

De kinderen van ‘t Ravotterke en de Duitse zangeres Heide Bertram van Stichting Logos gingen samen op klankavontuur tijdens de paasvakantie. Met het Leliepark en de Uitwijkenkaravaan als inspiratiebron werd geëxperimenteerd met klank, zang en muziek. Een ontdekkingstocht die de oren spitste en de verbeelding prikkelde  

Klank, zang, muziek … alles begint met luisteren. Wat hoor ik als ik mijn ogen sluit? Hoe klinkt de glijbaan als ik erop tik? Welke klank maakt het hek als ik er overheen ratel? Voeg daar ritme aan toe en er ontstaat muziek. Eén ritme, waarop later het liedje Billa-Boo gezonden werd, trok zich als een rode draad doorheen alle workshops. Een refrein dat tussen de vele experimenten af en toe terugkwam. Om ook zachte klanken te verkennen trokken we naar een stille binnenruimte in de Joert. Hoe schattig was het om daar de verwondering te beleven die zelfgemaakte instrumenten zoals een gevulde ballon of een schuddoosje bij de kinderen kon oproepen. Maar ook de overdonderende chaos van het toonmoment toen alle kinderen met verschillende zelfgemaakte instrumenten voor het eerst samen musiceerden zal bij mij nog even naklinken. 

– Heide, Stichting Logos 

Ik hoor, ik hoor wat jij niet hoort …  

Met de ogen dicht en de oren gespitst verkenden de oudste kinderen de geluiden in het Leliepark. Klinkende klanken werden opgespoord met een percussiestokje en een audiorecorder in de hand. Zo werd het geluidsdecor van het park in kaart gebracht, maar ook nieuwe sounds werden toegevoegd. Samen bricoleren en uitproberen. Al snel ontstonden enkele bijzondere klankinstrumenten: een magische flessenbeiaard, een slagorgel gemaakt met buizen, blikken met trektouwtjes die kakelen als kippen en schuddoosjes gevuld met allerlei vindmaterialen. Met deze zelfgemaakte instrumenten trok het parkorkest erop uit en veroverde het speelplein met ritmes.    

Samen spelen met muziek 

Nadat de stemmen waren opgewarmd verkende de kleuters verschillende tonen en liedjes. Met natuurlijke voorwerpen uit het park werden klanken en ritmes onderzocht. Zacht en luid, traag en snel. Tikken met takken en schudden met zaaddozen. Ook de luisterbeleving werd aangescherpt. Elkaars oren masseren door zachtjes te wrijven met keien en geluiden memory spelen met doosjes die de kleuters zelf gevuld hebben met vindmaterialen. In kleine groepjes werden verschillende instrumenten gemaakt waarmee samen gemusiceerd werd. Wc-rolletjes werden kazoo’s, kartonnen doosjes werden rekkergitaren en kroonkurken werden rammelaars. 

De reus van Fidel en tovenaar Billa-Boo 

De allerkleinsten ontmoetten de reus van Fidel. Een reus met een mond zo groot als een garage waaruit een zacht kabouterstemmetje klonk. Tot tovenaar Billa-Boo hem een prachtige zangstem schonk. Samen met de reus dansten, zongen en musiceerden de peuters. Er werd getokkeld op een echte gitaar en er werden rekkergitaren gemaakt. Keien, takken, rammelaars met kroonkurken, blikken met trektouwtjes en gevulde ballonnen als instrument. En een kleurrijke parachute om samen muziek te maken. 

De kindjes van ’t Ravotterke genoten met volle teugen van de workshops. We stonden stil bij de geluiden in het Leliepark en werkten met professionele audiorecorders. Ook het maken van muziekinstrumenten met eenvoudige materialen was inspirerend. Na afloop kregen we de zelfgemaakte instrumenten mee. En het liedje dat we leerden bleef ook nog even nagalmen, op terugweg en in ’t Ravotterke. Kortom, een geslaagde muzikale paasvakantie! 

– Ellen, ‘t Ravotterke 

 

Het project werd afgesloten met een toonmoment op het podium van Uitwijken. De kinderen toonden elkaar, de begeleiders van ’t Ravotterke, hun ouders en het grote publiek enkele klinkende resultaten van dit heuse klanklab. Benieuwd? Beluister hier de geluidsmontage van de klankexperimenten. 

 

In samenwerking met: Stichting Logos, Ravotterke en de Joert 

Tekst en beeld: Flor Vandevelde 

Geluidsmontage: Heide Bertram