Verhaal: ‘Het wilde westen in Koolkerke’

Begin augustus van het jaar 2022 was het zinderend warm in het natuurgebied rond het Fort van Beieren. Het gras lag er verdord bij en de eenzame paarden zochten steevast de schaduw op. Een vijftal figuren met hoeden en sigaren hadden op deze onherbergzame plek hun kampen opgeslagen. Ze sliepen in woonwagens en schoten met scherp. ’s Nachts was alles rustig en vredig, maar overdag bereidden deze bandieten zich voor op De Gijzeling.

Verpakt als ‘circusvoorstelling’ lokten onze trawanten honderden gewillige toeschouwers in hun kampen binnen. Eenmaal daar gingen de deuren op slot en moest het publiek verplicht genieten van een wervelende schietshow, een lugubere operatiescène en zo veel meer. Negen avonden lang stonden onze boeven op de planken, telkens in een tot de nok gevulde tent. Van pure opwinding draaide er af en toe wel eens iemand van z’n sus en hier en daar barstte een kind in huilen uit. Maar gelukkig en om alles goed te maken presenteerden onze bandieten op het einde van de voorstelling een live gemaakte, verse ijscrème. Zo werden alle wonden gestelpt en kwam iedereen laaiend enthousiast weer buiten (vrij) uit deze unieke voorstelling.

De Gijzeling was een coproductie tussen Het Kabinet en Uitwijken en we kunnen, zo achteraf gezien, alleen maar heel erg trots zijn op wat het is geweest. Een dikke dankjewel aan Seppe, Karel, Annelies, Diede en Carmine voor jullie tomeloze inzet en verbeeldingsvermogen. Uitwijken wenst jullie nog een leven vol bandietenstreken en boevenpraat toe!

Naast al dit geweldige geweld, was er natuurlijk nog van alles anders te beleven op Uitwijken. MOOOV presenteerde een prachtige film waar we met een gezellige bende van konden genieten op een zwoele zomeravond. Billie Kawende gaf wederom het beste van zichzelf en kon rekenen op een schare jongelingen die zich op de eerste rij onvermoeibaar in het zweet dansten. Een memorabel optreden van Condor Gruppe, waarvan de bandleden maar net met z’n allen op ons bescheiden podium pasten, sloot perfect aan bij het westernthema. Verder was er ook nog een druk bijgewoond concert van dé Bruggeling der Bruggelingen Peter De Blieck. Samen met de band van Slow Lee bracht hij een prachtig gearrangeerde nummers in zijn moedertaal.

Op drie avonden nam het buurtrestaurant onze Uitwijkenpiste in. Onze huiskok Pieter had het zeer naar zijn zin en kon rekenen op de hulp en de gerechten van vele goedgemutste buurtbewoners. Lowie van House of Time kwam, vriendelijk als hij is, messen en beitels slijpen van buurtbewoners en zo werd het een onvergetelijke zomermaand waar we nu al met heimwee aan terugdenken.

P.S.: Onze trouwe vrijwilliger Bart zat dagenlang duizenden knopen te sorteren in onze piste, wat voor een onverwachte continue gezelligheid zorgde, waarvoor dank.

P.P.S.: Is het allemaal gelukt Bart?

Dank u Siebe voor je uitzonderlijk vriendelijke en grappige passage in ons Uitwijken team #bestfriendsforever

© Foto: Levi De Ruijter, Griet Janssens, Brecht Vanhoutte
Video: Lore Geeroms

Bekijk hier het volledige fotoverslag.