Terugblik 2023 – Van Uitwijken Radio tot ‘Allez Lea’

Uitwijken stopte op 26 plekken op Brugs grondgebied. We brachten de vertrouwde mix van vuurvoorstellingen, theater, muziek, film, workshops, circus en buurtrestaurants tot in de achtertuin van bewoners.  

We zijn enorm dankbaar dat we zowel ons trouw publiek als ‘nieuw volk’ mochten ontmoeten! Merci publiek! En uiteraard ook dikke dankuwel aan alle medewerkers, vrijwilligers en artiesten, zonder jullie, geen Uitwijken. 

UITWIJKEN KORTE VERSIE

Uitwijken Winter

In januari toerden we met de vuurvoorstelling ‘Sage’ van ‘Les CreaCoeurs’ naar 6 verschillende wijken. Ze verwarmden letterlijk en figuurlijk onze harten in de donkerste dagen. Over de zes dagen mochten we meer dan 2.000 mensen ontvangen!

Uitwijken Circus

In juli reden we van wijk naar wijk met de circusvoorstelling ‘Playground’ van ‘Collectif Primavez’. De Spanjaard Miguel Rubio charmeerde velen met zijn warme en natuurlijke uitstraling. We eindigden deze ‘Uitwijken Circus’ bij Ons Erf van vzw UNIE-K, waar naast het Uitwijken publiek ook de bewoners en hun familie konden genieten van deze voorstelling. Enkele dagen later kon iedereen nog van veel meer circus genieten op Cirque Plus.

Uitwijken Muziek

In augustus mochten we onze nieuwe toer dopen: Uitwijken Muziek! We startten op het al even nieuwe Reiefestival met een ‘Open Mic’ avond. Carlotta Vanhecke, Peter de Blieck, Michaël Minjauw, een meisje van 8 op piano en een buurtbewoner met een tekst van Delphine Lecompte trakteerden ons op een mooie en vooral spontane avond. Op de 2de avond stond FULCO solo op ons podium, we toerden verder in de wijken met Klaas Delrue en de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Stefan Dixon en Jan Hautekiet. Opnieuw zagen we heel véél mensen en warme ontmoetingen aan onze barwagen, en … we weten nu ook dat we ons podium snel op- en af kunnen bouwen.  

Uitwijken Theater

Oktober was de theatermaand, naar goede traditie* gingen we samen met De Spil in Roeselare een coproductie aan. Deze keer vroegen we Ilse De Koe om een voorstelling te creëren voor Uitwijken. Samen met Nikolas Lestaeghe maakten ze de theatervoorstellingAllez Lea’ onder de vleugels van vzw Another Hero. Het werd een universeel verhaal over blijven of verder gaan, over vastgroeien of losrukken. Pakkend, maar met de gekende nodige kwinkslagen van Ilse en Nikolas. Een must see! De voorstelling toert volgend jaar nog verder o.a. in Roeselare.  

* Lees hier het volledige verhaal van de theaterproducties van Uitwijken.

UITWIJKEN LANGE VERSIE

In juni en september bleven we iets langer hangen in Sint-Jozef en Dudzele. 

Uitwijken juni – Sint-Jozef

In Sint-Jozef hadden we een primeur: Uitwijken Radio, Uitwijken voor de eerste keer On Air! Bo Tuts trok de wijk in met haar opnametoestel, dat resulteerde in tal van verzoeknummers én de podcast ‘De Legende van Marie Belle’ * Dieter van Cie Krak kwam drie keer met zijn machtig verbindende project ‘Bankcontact’, en Huiskok Pieter zorgde drie keer samen met buurtbewoners voor een uber-gezellig buurtrestaurant. En de collega’s van Jong Volk vergezelden ons om op zoek te gaan naar de jonge gasten van Sint jozef. En we vergeten vooral niet hoeveel buurtbewoners elkaar voor het eerst ontmoetten in de langere periode! 

In het laatste weekend was het zover: Uitwijken Radio!  

Op 16 juni om precies 18 uur ging Uitwijken On Air! De presentators Julie Delrue en Jasper van het Groenewoud brachten 3 dagen lang een heerlijke melange locale van verzoeknummers, live interviews met buurtbewoners, de podcast van Bo Tuts, grappige grollen, live verslagen van de optredens en vooral tonnen goeie vibes! Be Flat, Tuff Guac, Bryggen en verschillende workshops maakten samen met de radio het programmaweekend perfect. 

* Beluister hier de legende van Marie Belle

Uitwijken september – Dudzele

In september tenslotte kwam kunstenaar Reinout Dewulf de Uitwijken-ploeg vervoegen. Het Cathemgoed in Dudzele werd drie weken lang het speelveld om een Deelparadijs op te richten. We lanceerden meerdere warme oproepen naar de Dudzelenaars.  

We werden overspoeld met glijbanen, tuinmeubelen, spelletjes, … voor we het beseften hadden we een oplegger vol om van Uitwijken een plek te maken waar iedereen zijn steentje bijdroeg. Het is bijna niet te tellen hoeveel nieuwe verbindingen tussen mensen en verenigingen deze oproepen gemaakt hebben. Het verzamelde decor werd uitvoerig getest met een ‘langste tafel’ met deelbuffet waar we meer dan 100 Dudzelenaars mochten ontvangen. De workshops in de lokale scholen en de vele ontmoetingen aan onze bar maakten deze voorbereidende weken compleet. 

Het Deelparadijs werd het decor voor ons programma-aanbod in de laatste week van september, ons publiek kon genieten van twee Buurtrestaurants, de pakkende circusvoorstelling ‘A 2 mètres’ van Adm vzw, de Burlesque-cabaret voorstelling ‘De Grote Dolly en Kelly show’ met Valentina Toth, 4Hoog theater met ‘Stok Paard Prins’, een concert van Slow Pilot en een workshop juwelen gieten met Dries Dockx. 

De kampvuuravond op zaterdag met muziek, verhalen en relaxatie rond vuurschalen verspreid over het Cathemgoed en De Grote Slotshow op zondag waren de kers op de deeltaart van dit intens maar ultra-verbindend deelparadijs-avontuur! 

2023 wordt zo opnieuw een Uitwijken-jaar om in te kaderen en we kijken geweldig uit om u, ja u, opnieuw te mogen verwelkomen in 2024 in het gezelligste mobiele cultuurhuis van het land!