De legende van Marie Belle door Bo Tuts

Woensdagochtend 9.30u. Ik fiets door Sint-Jozef op zoek naar het Gandhiplein. De zon straalt en ik zie een handjevol mensen die bezig zijn met het wieden of sproeien van de voortuin. Vier volle dagen ga ik op stap in deze wijk met mijn microfoon. Ik ben benieuwd!

Mijn ontmoetingen blijven niet beperkt tot deze vriendelijke voortuinmensen. Ik leer lyrische caféhangers van café De Vespa kennen, een zwangere Italiaanse vrouw die naar Sint-Jozef kwam voor de liefde, een Spaans koppel dat van wilde Sint-Jozeffeestjes houdt, muzikant Omer en zijn jolige creatieve vrienden, een 78-jarige dame die een Tiny House wil bouwen, de kapster van Sint-Jozef die binnenkort geopereerd zal worden, … Een ongelofelijk allegaartje kleurrijke mensen.

Uitwijken Sint-Jozef was een project waarbij ik vooral tijd kreeg om al deze mensen te ontmoeten. Het voelde bijzonder om op deze manier de wijk van binnen te leren kennen. Voor mij is Sint-Jozef nu een wijk waar vooral een diverse groep mensen woont die geen blad voor de mond neemt. Ze zeggen waar het op staat, wat hen irriteert en amuseert.

En niet alleen ik kreeg die tijd. Ik zag hoe ook de inwoners van Sint-Jozef tijd namen om te wennen aan de komst van “die vreemde camionettes op ‘t plein”. Dat ging van het gluren tijdens een wandeling met de hond naar elkaar ontmoeten met een koffietje. Geen evidentie, zo bleek, maar het was heerlijk om te zien hoe mensen toch durfden en probeerden vanuit hun nieuwsgierigheid.

En dan was er natuurlijk ook de legende van Marie Belle! Ik moedigde enkele mensen op straat aan om met mij te fantaseren. Dat is mijn favoriete manier om mensen te leren kennen. We poogden samen een nieuwe legende te maken voor Sint-Jozef. Geen gure legende, maar een mysterieuze en hoopvolle. Ze verwezen me door naar elkaar en zo belandde ik in twee livings en op een caféterras. Het resultaat is een sappige West-Vlaamse vertelling waar we ons oprecht mee amuseerden. Hopelijk kan je even hard genieten van het verhaal als wij. Veel luisterplezier!