Start van de zomer in Sint-Jozef

Dinsdag 30 mei landden we op het Gandhiplein in Sint-Jozef met onze bureauwagen, boekwagen en bar. Het was er stil, en af en toe zag je iemand gluren vanachter het gordijn in de zo typerende flatgebouwen waar we tussenin stonden. Het was het prille begin van het traject dat stil begon, maar langzaam groeide naar gemoedelijke ambiance en unieke momenten 3 weken later. 

De eerste 2 weken gingen we samen met Bo Tuts, Compagnie Krak en Jong Volk op zoek naar ontmoeting en verbinding in de wijk. 

Bo trok de wijk in op zoek naar tot dan toe angstig stil bewaarde legende van Marie Belle (lees er hier alles over in het verhaal van Marie Belle) en verzoeknummers voor op Radio Uitwijken.  

Dieter van Compagnie Krak ging met het project Bankcontact Invasie en een aantal ‘bankdragers’ op zoek naar ontmoeting en vertraging. Willekeurige mensen op straat werd gevraagd als ze geen zin hadden in een babbel. Enkele uurtjes en babbels later kwam iedereen samen voor een intiem slotmoment mét live vioolmuziek aan één lange tafel.  

Luka en Jasper tenslotte zochten naar Jong Volk in Sint-Jozef, die zich bij nader inzien en om één of andere duistere reden, altijd verstopten. 

Tijdens die eerste weken was er in de namiddag ook ruimte voor ontmoeting op de Uitwijkenpiste. Na enkele dagen begonnen de wijk- en flatbewoners langzaam af te zakken naar ons, op zoek naar wat gezelschap bij een gratis koffie of thee. Het duurde niet lang of we zagen iedere dag onze vaste klanten, Glenn, Eddy en André elk met hun eigen soms beklijvend levensverhaal. Het waren zij en andere passanten die eerst wat argwanend koffie slurpten, er eerst bij waren bij de start van ons programmaweekend van 16, 17 en 18 juni. We ontdekten ze soms plots spontaan achter de afwas, ze kwamen traag maar zeker ‘thuis’ op Uitwijken. 

Bij de start van week 3 kwam het circusgezelschap Be Flat aan, ze zouden er 5 dagen lang creëren en hun creatie op zondag tonen aan het publiek. Zij zorgden, samen met Bo en Jong Volk, voor de juiste en gezellig drukke vibes op de Uitwijkenpiste richting een schitterend programmaweekend! 

16 juni om 18u: Radio Uitwijken: een spannend moment! Uitwijken ging voor de eerste keer in haar bestaan On Air! Via de frequentie van Radio Ommeland kregen we 9 uur carte blanche op de FM-band. De uitzendingen waren uiteraard ook live op de Uitwijkenpiste te horen.  Het presentatie duo Jasper van het Groenewoud en Julie Delrue maakten er 3 keer 3 uur onvergetelijke radio. De verzamelde verzoeknummers van Bo kregen er een plekje, er werden ook live nummers aangevraagd die zorgden voor pakkende momenten die nog lang op ons netvlies gebrand zullen staan. De uitzendingen werden een mooie mix van wat er zich live afspeelde op Uitwijken, interviews en live verslaggeving van een circusvoorstelling. Het werd een perfecte auditieve neerslag van de typische Uitwijkensfeer: ongedwongen, spontaan, soms met een hoekje af, maar altijd verbindend. 

Zowel op vrijdag als op zondag was er een buurtrestaurant. Iedereen kon er voor € 5 een volwaardige maaltijd eten. Onze huiskok Pieter maakte er samen met enkele bewoners weer het lekkerste van! Op zondag stonden zelfs scampi’s op het menu, om de vingers bij af te likken…. 

Vrijdagavond toonden we, samen met MOOOV, de film The Mole Agent. Er werd een vip-arrangement-wedstrijd uitgeschreven die werd gewonnen door Bart, onze trouwste bezoeker en grootste fan (denken we 😊). 

Zaterdag was Workshop-dag! Tambouri zorgde voor 2 sessies ‘leer in 1 uur een liedje op Ukelele’. Tijdens de radio-uitzending konden de deelnemers hun beste ukelele-skills laten horen. De klassieker ‘Klankplank’ was er ook, Warre en Cezar maakten opnieuw enkele klankplanken die de jongeren trots meenamen naar huis. De verhalenbus van Troubadour21 stond bij onze Uitwijkenkaravaan geparkeerd en bezorgde de allerkleinsten met hun ouders enkele spannende en vrolijke momenten. Ook Compagnie Krak trok nog een laatste keer de wijk in met Bankcontact Invasie en zorgde in de regen onder de tentjes voor een onvergetelijk slotmoment. 

Zaterdagavond zette Cactus Muziekcentrum ‘Tuff Guac’ op ons podium, de prettig gestoorde garage-rock band speelde een set om U tegen te zeggen. Dat beaamde ook het aanwezige publiek! Na het optreden werd de Uitwijkenpiste nog het gezelligste terras van Brugge… 

Zondagochtend was het vroeg opstaan geblazen voor het debat DRUK je voetafDRUK i.s.m. Avansa. Na een debat met experten over voor- en nadelen duurzaam verbouwen kon je ook je eigen ecologische voetafdruk meten. Het Brugse strijk-ensemble BRYGGEN zorgde daarna met 7 strijkers voor een adembenemend mooi aperitiefconcert. Het was zelden zo stil in de Uitwijkenpiste… 

Be Flat maakte in de namiddag de piste én de flatgebouwen onveilig (letterlijk en figuurlijk). Hun creatie, die ze ter plekke maakten, met 8 artiesten, zorgde ervoor dat het publiek niet wist waar eerst kijken. Van Chinese mast over acrobatie en jongleren tot urban sports, verspreid over de hele site en waar je als publiek, zonder het te beseffen, plots deel van uitmaakte. Een stuk van de voorstelling speelde zich af in het flatgebouw, waar ook een deeltje van het publiek getuige van was. De hele voorstelling werd ook live verslag gegeven op de radio. Ook hier weer; onvergetelijk!  

Het aantal unieke momenten die tijdens dit Uitwijken radio weekend de revue passeerde is bijna niet te tellen. En zo hopen we er nog veel aaneen te rijgen! 

MERCI Sint-Jozef! 

Foto’ s © Cato Crevits