Verhaal: ‘Uitwijken in een nieuw jasje’

Op vraag van Uitwijken ontwierpen en realiseerden de leerlingen van de opleiding Mode van het Brugse Technisch Instituut Heilige Familie (TIHF) outfits voor het team van Uitwijken. De barman, de technieker, de presentator en het aanspreekpunt, allemaal zitten ze straks in het aangepaste pak, met kleuren die refereren aan het wagenpark en ronde vormen die verwijzen naar het nieuwe logo van Uitwijken.

Maakproces vol interactie 

Wat dit project bijzonder maakt, is dat het richting – en schooljaaroverschrijdend is. De outfits zijn de vrucht van twee schooljaren intense samenwerking tussen de leerlingen van vier klasgroepen binnen de opleiding mode, elk met hun eigen specialisatie.

Bianca Maesen, technisch adviseur van de afdeling Mode is voor de school de coördinator van dit project. Zij geeft les aan de verschillende betrokken klasgroepen. “Het was voor de leerlingen verrijkend om te zien hoe elk onderdeel waar zij verantwoordelijk voor waren, aansloot op het volgende onderdeel zodat de puzzel stuk na stuk gelegd werd. Heel belangrijk daarbij was de voortdurende communicatielijn: leerlingen ontwierpen niet enkel hun deel, ze legden ook uit waar ze met hun ontwerp naartoe wilden, formuleerden een visie, gingen in overleg. Het is bijzonder waardevol om ook dat in de opleiding te kunnen meegeven.

Voortdurend overleg was ook de leidraad in de samenwerking tussen het TIHF en het Uitwijkenteam. Van bij de eerste schets tot aan het definitieve ontwerp was er feedback, werd er bijgestuurd, werden de wensen van het team getoetst aan de praktische uitvoerbaarheid voor de leerlingen en werden de leerlingen mee begeleid door ontwerpster Viola Vandomme, uitgedaagd om hun grenzen op te zoeken.

De samenwerking tussen het mobiele cultuurhuis en de school leidde dus niet alleen tot een mooi resultaat, de weg ernaartoe was ook een boeiende onderneming met veel interactie – en leermomenten.

Vier outfits op maat van Uitwijken

De outfits ogen geenszins alledaags. Ze passen, met hier en daar een knipoog, perfect in de huisstijl van Uitwijken en ondersteunen de rol van hun drager binnen het Uitwijkenteam. Zo heeft het pak van de presentator een opvallende afneembare rugplank met ruimte voor een micro en programmaboekje. Het aanspreekpunt herken je aan zijn pak met afneembaar schouderstuk en een praktische heuptas voor flyers. De outfit van de barman biedt ruimte voor een vaatdoek, flessenopener, kroonkurkjes, ticketjes voor de workshops…en de technieker kan zijn kabels meedragen op een handig schouderstuk terwijl ander materiaal een plaats vindt in de vele zakken van zijn pak.

De outfits moeten nu, tijdens Uitwijken, hun praktische deugdelijkheid bewijzen. In de loop van het parcours waren een aantal knelpunten naar boven gekomen waarvoor we een oplossing moesten vinden. We zijn nu natuurlijk benieuwd of dat ook gelukt is.” – Bianca Maesen

Extra doelgroep bereikt

Het Uitwijkenteam bereikt door de samenwerking met de jongeren ook een doelgroep die anders niet zo makkelijk de weg naar het mobiele cultuurhuis vindt. Veel leerlingen die Uitwijken nog niet kenden omdat het geen deel uitmaakt van hun leefwereld, waren aangenaam verrast toen ze het concept beter leerden kennen, stelde men bij Uitwijken vast. Men hoopt dat, als de kleurrijke karavaan in de wijken neerstrijkt, veel zestien  – tot twintigjarigen een kijkje komen nemen.

Voor meer info en beeld over het volledige maakproces, kijk zeker naar onderstaande video.