Verhaal: ‘Siermantels voor de oldtimerkaravaan’

Uitwijken mocht vorig jaar, in 2020, tien kaarsjes uitblazen. Al tien jaar rijdt Uitwijken rond met prachtige omgebouwde oldtimers. Om hun jubileum te vieren werd beslist de wagens te eren met feestelijke mantels. We vroegen aan textielkunstenares Mia Nollet om enkele ontwerpen te maken en begin 2019 waren de ‘Uitwijken Naaibuddies’ een feit. Onze collega Els Degryse, verantwoordelijke voor de publiekswerking op Brugge Plus, zette als Uitwijkenfan maar al te graag haar schouders onder dit project.

Corona gooide echter al snel roet in het eten en het hele naaiproject viel stil…tot juli 2021. “Ik had net samen met een groep vrijwilligers een naaiproject afgerond voor Triënnale Brugge 2021. Dit leek dus hét ideale moment te zijn om de half afgewerkte mantels samen te brengen tot een mooi geheel”, aldus collega Els Degryse.

Zo gezegd, zo gedaan. Al snel meldde Bart zich aan als vrijwilliger. Bart is gepassioneerd door stof, naaien en – sinds kort – vintage Bernina naaimachines. Bovendien woont Bart vlak aan het Rustenburgpark, waar Uitwijken in juli drie weken halt hield. Het lot kan soms schoon zijn.

Zien naaien geeft goesting om ook te naaien en al snel sloten zich enkele vrijwilligers aan bij Bart. Gelukkig maar…Er moest namelijk ook met de hand genaaid worden. Een werk voor mensen met veel geduld.

Wie ooit al eens iets heeft genaaid, weet dat het handig is om de modellen op tijd en stond eens te passen. De oldtimers werkten gewillig mee aan de pasbeurten. Als je heel goed luisterde, hoorde je ze zelfs af en toe instemmend grommen.

In de zalige omgeving van het Rustenburgpark, tussen fijne mensen en met medewerking van de zon, vloog de tijd voorbij en was het opeens 24 juli. De wagens trokken allen hun mooiste kostuum aan en glommen, samen met ons, van trots.

Bedankt aan alle vrijwilligers, collega Els Degryse & Mia Nollet om dit mogelijk te maken.

© Jasper van het Groenewoud & Griet Janssens