Verhaal: ‘Schoolvoorstellingen op Uitwijken’

Dit schooljaar werden voor het eerst in de geschiedenis van Uitwijken schoolvoorstellingen georganiseerd. 622 leerlingen of 30 klassen uit 10 buurtscholen kwamen genieten van 4 voorstellingen in 4 verschillende Brugse wijken.

Sinds 2021 verblijft de kleurrijke oldtimer karavaan namelijk voor langere periodes op eenzelfde plek. Hierdoor is Uitwijken ook aanwezig in de buurt tijdens de schooluren. Het idee ontstond om naast co-creatieve trajecten met kunstenaars en leerlingen in de klas ook schoolvoorstellingen met een inleidende of verwerkende workshop op Uitwijken aan te bieden. En zo geschiedde…

Theaterprik september

Waar kom je uit als je een gat graaft naar de andere kant van de wereld? Dat ontdekten de leerlingen van het derde en het vierde leerjaar uit de basisscholen Het Paalbos en De Zonnetuin tijdens de schoolvoorstelling Onder de Grond van Wie Walvis. In september trok Uitwijken rond met dit poëtisch en ontroerend muziektheater over vriendschap. Een voorstelling die Wie Walvis en Uitwijken samen hebben gemaakt en acht keer hebben getoond in evenveel wijken. Waarvan een keer tijdens de schooluren op een grasveld nabij Hoeve Hangerijn in Assebroek. Na de voorstelling mochten de kinderen een kijkje nemen achter het decor.

Een schot in de roos volgens de aanwezige leerkrachten en leerlingen. Het startschot voor nog meer schoolvoorstellingen op Uitwijken. Tijdens het tweede semester gaan we nog een stapje verder. Dan programmeren we schoolvoorstellingen in combinatie met een workshop waarbij de leerlingen ook zelf aan de slag gaan met enkele elementen uit de voorstelling.
Flor Vandevelde – Educatief medewerker Brugge Plus

Uitwijken april

De leerlingen van de derde graad uit basisschool De Bloeiweide en de eerste graad van het middelbaar uit Stamina en Steinerschool Brugge volgden een opleiding tot professioneel verhuizer. Met verhuisdozen bewegen op klassieke muziek en samen theatersketches improviseren als inleiding op de schoolvoorstelling Babushka van Aardvork. Een mobiele opera over verloren gereden truckchauffeurs, met een decor vol verrassingen en de schoonste klassieke muziek live gebracht in het Leliepark te Assebroek.

Een prachtige setting, locatietheater in een groene omgeving vlakbij onze school. En een originele combinatie, klassieke muziek en opera in een toegankelijk jasje. Buiten de comfortzone van onze leerlingen, maar het heeft hen positief verrast!
Lies – Leerkracht Stamina

Uitwijken mei

In het park langs de Hogeweg te Sint-Andries kwamen leerlingen van het eerste, tweede, derde en vierde leerjaar uit de basisscholen Sint-Lodewijkscollege Zandstraat en Het Noordveld genieten van de schoolvoorstelling Barrière van Sur Mesure. Vier grensbewakers met een oude slagboom als decor brachten live muziek, humor, poëtische acrobatie en een vleugje magie. Na de voorstelling verkenden de leerlingen onder begeleiding van circusatelier Woesh enkele balanceertechnieken die te zien waren in de voorstelling. Koffietasjes en stokken balanceren in de gekste houdingen en samen experimenteren met de baskuul.

Een verrassende voorstelling met een mix van humor, spektakel en knap acteerwerk. De leerlingen waren geboeid van begin tot einde. De workshop bestond uit speelse en actieve circusopdrachten die op een inventieve manier gelinkt waren aan de voorstelling. Een mooie verbinding tussen muzische en lichamelijke opvoeding. Inspirerend om als leerkracht zelf mee aan de slag te gaan.
Leen, Jessie, Freuke en Stefanie – Leerkrachten Sint-Lodewijkscollege Zandstraat

Uitwijken juni

Leerlingen van het derde kleuter en het eerste, tweede en derde leerjaar uit de basisscholen De Stempel en Sint-Leo Hemelsdaele Sint-Pieters kwamen kijken naar de schoolvoostelling ConnexiO van Carré Curieux in het park Ten Poele te Sint-Pieters. Een vertederend en indrukwekkend spel tussen diabolojongleur Vladimir en zijn hond Alba. Achteraf gingen de kinderen in gesprek met Vladimir en onder begeleiding van circusatelier Woesh gingen de leerlingen zelf aan de slag met enkele circustechnieken uit de voorstelling. Jongleren met een diabolo en bewegingsspelletjes waarbij leiden en volgen, samenwerken en lenigheid centraal stonden.

Het schooljaar sloten we spelenderwijs af. Het tweede leerjaar uit basisschool Sint-Leo Hemelsdaele Sint-Pieters en het vierde leerjaar uit basisschool De Stempel werden uitgenodigd door de OKAN-groep OKER van KTA Brugge. Onder begeleiding van De Batterie en spelontwerper Thomas Vande Ginste ontwikkelden de OKAN-jongeren zelf een gezelschapsspel waarin taal centraal staat: OKANMINHO. Fier stelden ze hun spel voor tijdens een spelnamiddag met de buurtscholen van Sint-Pieters op Uitwijken.

In samenwerking met: Wie Walvis, Aardvork, Sur Mesure, Carré Curieux, Circusatelier Woesh, De Batterie

Scholen: Het Paalbos, De Zonnetuin, De Bloeiweide, Stamina, Steinerschool Brugge, Sint-Lodewijkscollege basisschool Zandstraat, Het Noordveld, De Stempel, Sint-Leo Hemelsdaele Sint-Pieters, KTA Brugge

© Flor Vandevelde, Jana Germanus, Carré Curieux