Verhaal: ‘Leerlingen maken kunstwerk’

Van 25 tot 31 oktober beweeg je letterlijk door een kunstwerk langs het pad tussen de Stokveldelaan en de Heidelbergstraat. Een decor van bonte vormen kleurt de groene wegel. Het is een speelse weergave van de buurt gemaakt door Abdel, Angelina, Arthur, Charloe, Jessy, Koen, Larissa, Matheo, Quinten, Riley en Sacha, leerlingen uit buurtschool De Kaproenen. De installatie is het resultaat van drie workshops onder begeleiding van beeldend kunstenaar Gilles Dedecker.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Een boekje van zijn inspirator Tal R, een reeks lijntekeningen, een houtsnede met bijhorende afdrukken, kleurrijke outfits en houten vormen. Aan de hand van deze meegebrachte voorwerpen maakten de leerlingen kennis met Gilles. Spontaan vertelden de kinderen welke vormen ze allemaal herkenden in zijn absurde composities. Het kijk – en zoekspel was begonnen, een gesprek kwam op gang en de goesting om samen aan de slag te gaan was aangewakkerd.

Beeld per beeld

Net zoals Gilles lieten de leerlingen zich inspireren door hun omgeving en de mensen of dieren die hun pad kruisten. In kleine groepjes trokken de kinderen de wijk in. Hoe ziet de buurt rond onze school eruit? Wie zijn onze buren? En hoe ervaren wij onze schoolwijk? Deze vragen vormden het vertrekpunt. Elementen uit de omgeving en portretten van buurtbewoners werden getekend, buurtverhalen verzameld, en straatnamen heruitgevonden. De beelden die dit onderzoek opleverde werden verknipt en opnieuw samengebracht tot knotsgekke composities. Zo ontstonden beeld per beeld nieuwe werelden, speelse indrukken van de wijk.

Samen bouwen

Na het ontwerpen gingen de leerlingen aan de slag met verf, hout, zaag – en vijsmachines. Iedere leerling werkte zijn of haar vorm uit in het groot op een houten paneel. Deze kregen een kleurtje, werden uitgezaagd, geschuurd en vernist. Ondertussen bouwde de hele klas samen twee grote sokkels in de vorm van Stockveldt, de oude hoeve waaraan de wijk haar naam dankt. Op de zuilen worden nu alle vormen samen tentoongesteld langs de groene as die Sint-Michiels doorkruist. Een kleurrijk decor over en voor de buurt waar je als voorbijganger deel van uitmaakt.

Bekijk hier het volledige creatieproces van de installatie.

Tekst en beeld: Flor Vandevelde
Video: Andrès Vandepitte