Verhaal: ‘Kunstenaars PLAN B stellen zich voor…’
Van 12 tot 31 oktober zullen zes kunstenaars op uitnodiging van Uitwijken en Kunstenplatform PLAN B een project opstarten in Sint-Michiels. Gilles Dedecker, Nina de Vroome, Sebastian Dingens, Elien Ronse, Betül Sefika en Julie Van Kerckhoven banen zich een weg tussen het netwerk van straatjes en pleintjes, tuinen en verborgen grenzen, inwoners en verhalen.
Het resultaat van deze ontdekkingstocht presenteren ze in het weekend van 29 > 31 oktober.
Ontdek hier welke activiteiten plaatsvinden in aanloop naar het fameuze slotweekend.
Lees hier meer over de kunstenaars en hun werken:
Gilles Dedecker – Cultuur op wielen, hoeve Stockveldt en de chaperons
De leerlingen van het zesde leerjaar uit lokale basisschool De Kaproenen gingen samen met kunstenaar Gilles Dedecker, Flor Vandevelde van Uitwijken en meester Veenerick Vanhee op pad in de wijk. Hoe ziet de omgeving rond deze school eruit? Wie zijn de buren? En hoe ervaren de leerlingen deze wijk? Deze vragen vormen het vertrekpunt voor de creatie van een installatie en een performance voor de buurt. Elementen uit de omgeving en portretten van buurtbewoners werden getekend, buurtverhalen werden verzameld, en er werd gefantaseerd over straatnamen. De beelden die dit onderzoek opleverde worden omgezet in surrealistische composities. Een stoet van houten vormen met absurde titels waarmee beeld per beeld een kleurrijke installatie wordt opgebouwd. Het resultaat is een speelse weergave van de buurt, een kleurrijk decor waar je als voorbijganger doorheen beweegt en deel van uitmaakt.
Gilles Dedecker (°1993, Torhout) studeerde Vrije Grafiek aan de PXL-MAD School of Arts in Hasselt, maar is in de eerste plaats een tekenaar. Voor zijn tekeningen laat hij zich inspireren door dagelijkse indrukken en herinneringen, flarden muziek en tekst, of mensen en dieren die zijn pad kruisen. Vervolgens vertaalt hij zijn tekeningen op papier naar houtsnedes en etsen, of laat hij ze tot leven komen in performances of ruimtelijke installaties met hout en textiel. Op die manier bouwt Gilles beeld per beeld een eigen realiteit, waar de logica plaatsmaakt voor nieuwe werelden.
Nina de Vroome – Over de schutting
“Ze toont me de stoep, de garage, de bijkeuken en zo naar de tuin, waar er kippen netjes in hun hok zitten. Haar moeder houdt van klassieke muziek en haar buren niet. Vroeger stond er geen hek tussen hen in, maar nu groeien er vlinderstruiken. Ieder zijn eigen muziek.”
Fragment uit een mogelijke voice over voor ‘Over de schutting’
Filmmaakster Nina de Vroome maakt een wandeling door de wijk. De ene ontmoeting volgt op de volgende, en zo ontstaat een beeld van de verbindingen en scheidingen die deze wijk karakteriseren.
Nina de Vroome (1989) is een onafhankelijk filmmaakster. Ze studeerde film aan het KASK/ School of Arts in Gent. In 2016 voltooide ze ‘A Sea Change’, een documentaire over een maritieme kostschool in Oostende. De korte documentaire ‘A Dog’s Luck’ (2018) is een portret van een groep politiehonden tijdens hun training. Haar meest recente film ‘Globes’ (2021) is een essayistische natuurdocumentaire die de band tussen mens en bij in kaart brengt. Daarnaast geeft ze les bij verschillende educatieve projecten, maakt collages, en gaat samenwerkingen aan als geluidstechnicus en monteur.
Sebastian Dingens – Wat was, is.
Met zijn geluidsopname-apparatuur trekt Sebastian de wijk in, op zoek naar verleden tijdsbestedingen, vergeten herinneringen en nieuwe dromen. Want een wijk die uit stenen bestaat, komt door haar bewoners tot leven. Welke geschiedenissen verbergt een straat, een huis, een plein, het samenleven in een wijk? Het resultaat is een geluidsinstallatie op het snijvlak van geheugen, herinnering en landschap.
Sebastian Dingens (1983) studeerde klassieke muziek, audiovisuele kunsten en communicatiewetenschappen. Zijn werk balanceert tussen geluidsonderzoek, compositie en performance. Met behulp van field recordings bestudeert hij het landschap en observeert menselijke relaties. Hij delft naar onhoorbare geluiden in het water, mechanische trillingen in de aarde en elektromagnetische straling in de lucht. Zo creëert hij met geluid een nieuwe wereld, met een eigen, interne logica en structuur. Daarnaast werkt Sebastian als audiopostproducer, radiomaker en muzikant, hij ontwerpt pedagogische projecten en is lid van verschillende muzikale collectieven.
Elien Ronse – “En van lengte?”
Ik was jarenlang niet bij een kapper langs geweest toen ik binnenstapte bij Kim met de aanwijzing: “Je mag kiezen welke kleur en hoe veel er van af gaat.” Ze kleurt mijn haar in haar lievelingskleur oranje, dezelfde kleur als de muren in haar huis. Twintig dagen later vraag ik hetzelfde aan Nathalie, waar ik me zo welkom voel door haar openhartigheid. Ik zit er voor het eerst van mijn leven onder een grote droogkap voor wat een eeuwigheid lijkt. Opnieuw twintig dagen later ga ik langs bij Christiane en Dimitri die samen overleggen wat ze van plan zijn, maar mij niet zeggen welke kleur tevoorschijn zal komen van onder het zilverpapier. Terwijl naast me een vrouw zit die hier al 25 jaar lang wekelijks komt, soms ’s morgens om 7 uur.
Ik ben een witte Belgische hetero vrouw die hoogopgeleid is als beeldend kunstenaar, ik ben deel van non-monogame relaties en officieel leef ik onder de Belgische armoedegrens. Ik engageer me in projecten waar diverse disciplines samenkomen zoals hedendaagse kunsten, sociaal werk, politiek activisme, theoretisch onderzoek… Daarnaast ben/was ik actief in relationele-collaboratieve projecten en organisaties zoals Manoeuvre, Cultureel Centrum Truck Stop, De Koer, Other Women’s Flowers, Para-instituut voor KUNST en precariteit… Ik behaalde een MA in Vrije Kunsten in Dutch Art Institute, een Advanced MA in Sint Lucas Antwerpen en een BA in Sociaal Werk.
Betül Sefika – Circulatieplan
Bezienswaardigheden die bekend zijn aan de ene kant van de wijk zijn dat niet noodzakelijk aan de andere kant. Tijdens de komende weken probeert Betül Sefika daarom een circulatieplan op te zetten om de gevels te doen wapperen en de schone dingetjes uit te zaaien op andere plekken in de wijk. Curiositeiten worden aan elkaar gepartnerd en hun kopietjes bij elkaar gezet, zodat ze zichzelf kunnen introduceren in nieuwe omgevingen.
Of misschien wordt er al over ze verteld tijdens een van de theekanteken-sessies.
Betül Sefika (1995) is beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en schrijver. In haar beeldend werk speelt ze regelmatig met het karakter van haar medium en zoekt ze intimiteit op met de toeschouwer via kleinschaligheid en leemtes. Ze stelde tentoon in OFGallery en Het Bos en verscheen in DW B en TIM magazine, waar ze als huisastrologe een horoscoop voor schreef en illustreerde.
Julie Van Kerckhoven – Onder het dak
Tijdens een wandeling in de Stokveldewijk raakte Julie gefascineerd door de jaren ’70 bouwstijl die sommige huizen karakteriseert. Een opvallend kenmerk daarbij is dat de daken soms het gehele huis lijken te overdekken, van de grond af. Dat spreekt tot de verbeelding. Wat gaat er verborgen onder die grote daken? Wat blijft normaal gezien onzichtbaar? Ze fotografeert de binnenruimtes van deze huizen, en door deze daken als element uit de wijk te tillen, speelt ze ook in op een ander iets dat haar fascineert. In haar thuisstad Brussel wordt ze immers elke dag overdonderd door een veelheid aan beelden, neonlichten en posters. Hier is alles serener. Door deze daken uit te roepen tot ‘beelden’, en deze publiek tentoon te stellen in de wijk geeft ze hier een antwoord op.
Julie Van Kerckhoven (1995) is beeldend kunstenaar, wonend en werkend in Brussel. Haar werk is een aaneenschakeling van fotograferen en filmen op al dan niet willekeurige momenten, waardoor er een steeds veranderend archief ontstaat dat ze overal met zich meedraagt. Dit archief past ze toe op verschillende situaties en plekken, gedreven door de vraag ‘Wat is het nu dat we zien?’. Dit uit zich vaak in locatie-specifiek werk, niet zelden in de publieke ruimte.