Verhaal: ‘Een zitpaviljoen voor en door de buurt’

Uitwijken verbleef in juli drie weken in het Rustenburgpark in Sint-Pieters met hun mobiele karavaan. Elke zaterdag en woensdag van de residentie werd het programma gevuld met bouwnamiddagen. Onder de professionele leiding van Peter De Blieck (PL/NK) bouwden de buurtbewoners van het Rustenburgpark namelijk aan een heus zitpaviljoen voor de buurt.

 

Het begon in de regen, die eerste zaterdag. Toch probeerde Peter veel goesting uit te stralen. En…waarempel, daar kwamen drie jongens aangewaaid! Met grote precisie en evenveel enthousiasme gingen Brecht, Nander en Owen aan de slag met de zaag – en boormachine om de balken klaar te maken voor de opbouw.

Op de bouwdagen die volgden werd het weer mooier en kwamen er meer en meer bewoners helpen. Op een bepaald moment werd er zelfs met meer dan tien bouwers tegelijk aan het paviljoen getimmerd. Heerlijk om te zien!

Het mooiste moment was tijdens de plechtige opening van het paviljoen. De plaatselijke percussieband gaf een concertje en de nodige speeches werden gegeven. “Vlak nadien ontstond de magie”, aldus Peter, “Ik stond te babbelen met een Rustenburger en zag in een ooghoek hoe het paviljoen ingenomen was door de buurtkinderen. Ze zaten op de bankjes in het paviljoen of beklommen het. Een beeld om nooit te vergeten…”

Merci Rustenburg!

© Jasper van het Groenewoud, Griet Janssens & Maïm Dedeene