Verhaal: ‘Reizende expo Lukas Verstraete’

Het is ondertussen een traditie geworden: de wijkwerkers van Uitwijken die de straten intrekken en de toevallige passant ‘overvallen’ met een vraag. De toevertrouwde verhalen vormen steeds de basis voor een beeldende, reizende expo. Het is vaak het eerste contact met wijkbewoners, waar de Uitwijkenkaravaan later te gast is. In 2021 was dat niet anders…

Deze keer trok tekenaar Lukas Verstraete samen met een wijkwerker de straten in. Lukas met z’n schetsboek onder de arm, de wijkwerker met de vraag: ‘Kun jij ons je mooiste reisverhaal geven?’

We kregen verhalen van Knokke tot Shanghai. Ze waren gekruid met uitdagingen, thrillermomenten, heroïek en zottigheid. Anderen gingen dan weer over een tegenslag ver van huis of een cultuurshock. De wijkwerker luisterde, Lukas luisterde mee en schetste.

De twintig verzamelde reisverhalen werden vertaald in een tekening en Lukas schilderde de verhalen op een aanhangwagen die dienstdeed als rijdende expo. Zo reden de kleurrijke reisverhalen een seizoen lang mee met de Uitwijkenkaravaan, van Sint-Andries tot Zeebrugge.

In 2019 trokken tekenaar Lukas Verstraete en de Uitwijkenploeg al eens de buurt in, toen vroegen ze bewoners wat hun grootste pechmoment in hun leven was. ‘Dikke pech’ reisde toen mee met Uitwijken als expo. Bovendien werd de reeks ook in postkaartvorm uitgebracht. Deze postkaartjes zijn nog steeds verkrijgbaar.

© Griet Janssens, Jasper van het Groenewoud, Kris Blomme & Thomas De Baere.