Verhaal: ‘Groetjes uit…’

We mogen elkaar niet vastpakken, we mogen niet met velen samenkomen, maar we mogen elkaar gelukkig wel zien vanop afstand en we mogen elkaar groeten. Dat vat zowat het uitgangspunt van de foto-expo ‘Groetjes uit …’ van Uitwijken samen. Uitwijken is gekend als een bij uitstek positief initiatief. Het feit dat de ploeg van Uitwijken op zoek ging naar mogelijkheden om constructief om te gaan met de bijzondere tijden waarin we verkeren, zal dus niet verwonderen.

Al snel bleek een fotoproject een goed idee. Niet in het minst omdat Uitwijken ervaring heeft met het maken van portretten van wijkbewoners die destijds in een expo, ‘Uitwijken Kiekt’, getoond werden. Dat gebeurde steeds in de wijk waar de karavaan neerstreek. Het leverde altijd leuke herkenningsmomenten op bij de buurtbewoners, maar zelfs vóór de foto’s van ‘Uitwijken Kiekt’ werden tentoongesteld, had het initiatief al zijn waarde bewezen. Tijdens de fotoshoot ontstonden namelijk vaak verbindende gesprekken en werden levensverhalen gedeeld waar men soms stil van werd. Dat aspect wordt nu herhaald en blijkt waardevoller dan ooit nu contacten zo belangrijk zijn. De expo zelf ziet er weliswaar anders uit en kreeg als titel ‘Groetjes uit …’.

Naar de wijken gaan om een groot publiek te bereiken is voorlopig nog niet mogelijk. Daarom zullen in totaal 200 portretten, gemaakt in vijf verschillende wijken, te zien zijn op vijf verschillende plaatsen langs de ring van Brugge. Het wordt een verhaal van verbinding, van elkaar zien, van ons laten zien en van samen kijken. De portretten werden gemaakt in Sint-Andries, Zeebrugge, Sint-Michiels, Sint-Pieters en Sint-Kruis. Twee fotografen – Griet Janssens en Monica Fierlafijn – gingen samen met Stef en Janes van Uitwijken geheel coronaproof op pad en belden aan bij willekeurig gekozen buurtbewoners met de vraag of ze hen mochten portretteren. Dat leidde tot gezellige babbels en prachtige zwart-wit foto’s. Je ziet die tot maandag 12 april op grote aanplakborden op locaties waar veel volk al rijdend of al wandelend voorbij komt. Op die manier had de ploeg van Uitwijken al contact met de buurten waar ze later zullen komen en zien Bruggelingen bovendien elkaar. Op een symbolische manier worden we op de ring van Brugge omringd door stadsgenoten, en dat is een bijzonder fijn gevoel.

Voor de volledigheid: je vindt de foto’s van bewoners van Sint-Michiels aan de Hendrik Consciencelaan op de vesten t.h.v. de Passantenfietsbrug, die van de bewoners van Sint-Andries aan de Guido Gezellelaan op de vesten t.h.v. het kruispunt Bloedput, de beelden van de bewoners van Sint-Pieters zijn te bewonderen aan de Scheepsdalelaan t.h.v. de Ezelpoort, deze van Zeebrugge aan de Komvest, in het Baron Ruzettepark en de foto’s van de inwoners van Sint-Kruis aan de Kazernevest t.h.v. de Kruispoort. We moeten dan misschien wel een en ander laten, beste mensen, maar onze inspanningen om Bruggelingen te verbinden, wijken nooit.

© Griet Janssens & Monica Fierlafijn