Wat is Uitwijken ?

Uitwijken is een nomadisch project dat beschikt over een mobiele infrastructuur waarmee aan cultuurspreiding, cultuurparticipatie en gemeenschapsvorming wordt gedaan. We streven naar maximale toegankelijkheid. Een belangrijk deel van onze opdracht is het bereiken van mensen die niet met het reguliere cultuuraanbod vertrouwd zijn. Vandaar de letterlijke beweging naar het potentiële publiek. Uitwijken gebruikt daarvoor uitsluitend de openbare ruimte. Voor Uitwijken kreeg Brugge Plus in 2011 de allereerste prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor lokaal cultuurbeleid.

 

Uitwijken doet aan cultuurspreiding en -participatie

Binnen de werking van Uitwijken is er speciale aandacht om ‘niet-bereikten’ te bereiken. Dat betekent dat we ook voor mensen die door fysieke, verstandelijke, sociale of economische omstandigheden niet in staat zijn om de bestaande cultuurpaden te bewandelen Uitwijken organiseren. Daarvoor zoeken we naar een zo vlot mogelijke toegang tot het evenement. Dat gebeurt niet enkel door het aanbod en de locatie waar we Uitwijken organiseren maar zeker ook door de manier waarop. De stijl, betrokkenheid, contactvaardigheid en het inlevingsvermogen van de Uitwijkenploeg, kortom de sociale empathie van de medewerkers, speelt daarin een belangrijke rol. Uitwijken blijft kleinschalig en divers, via voortrajecten proberen we via 1/1 contacten buurtbewoners te betrekken. Via de buurtschoolprojecten vooraf betrekken we de kinderen en hun ouders.

 

Uitwijken doet aan gemeenschapsvorming

Door met onze mobiele infrastructuur bijna letterlijk in de achtertuin van de buurtbewoners te staan, daar te programmeren en ontmoeting te creëren, bouwt Uitwijken mee aan het sociaal weefsel van een buurt. Het terugkerend karakter van Uitwijken is op dat vlak een belangrijke bouwsteen. We zijn ervan overtuigd dat een stapsgewijs opgebouwd engagement voor meer sociale cohesie kan zorgen.

 

Uitwijken streeft naar maximale toegankelijkheid

Door buiten te programmeren, streven we naar optimale toegankelijkheid. Waar mogelijk kiezen we ervoor om te zorgendat iedereen zonder problemen kan aansluiten bij een activiteit maar ook kan afhaken. Een onafgesloten buitenruimte, onze piste, een tent of shelter zijn hiervoor uitermate geschikt. Die vrije ‘in en uit’ is in zalen meestal niet realiseerbaar. Uitwijken is per definitie gratis. 

 

EEN GREEP UIT HET PROGRAMMA 

 

BETROKKENHEID BEVORDERENDE ARTISTIEKE ACTIES

•  Fotoprojecten: met het fotoproject trekken we maanden op voorhand op jacht naar buurtbewoners en maken er een portret van welke dan op uitwijken worden getoond. 

•  Cultuur onderwijs projecten: de week voor het uitwijkenweekend krijgen een paar klassen van de buurtschool workshops en tonen het resultaat dan op uitwijken.

 

THEATERPRODUCTIES

•  Jaarlijks één theatervoorstelling in coproductie met acteurs of compagnie.

•  De voorstelling is op maat gemaakt, speelt buiten en is geschikt voor alle leeftijden.

•  Reeds samenwerkingen met; o.a. Compagnie Frieda, De Werf, Blauwhuis, Olapaloma, …

 

GEMEENSCHAPSVORMENDE WORKSHOPS

•  Constructieworkshops, samen koken, taarten decoreren…. 

•  De workshop moet verbindend werken. Samenwerken met andere buurtbewoners, aanwezigen laat kennismaken en vernauwd de banden.

 

CIRCUS EN MUZIEKOPTREDENS

•  Zijn steeds de rode draad in ons programma. 

•  Spreken steeds een ruim publiek aan, we zoeken hierin steeds naar kwaliteit, niet de zoveelste coverband maar origineel en unieke projecten.

 

22 plekken per jaar in Brugse wijken!

Per jaar doen we gemiddeld 22 plaatsen rond Brugge. We kiezen ervoor om in het hart van woongemeenschappen ons programma te brengen, als het ware in de voortuin van bewoners. We proberen ons toeren mooi te spreiden, en herbekijken jaarlijks ons locaties. We komen vaak jaren terug op dezelfde locatie, en soms gaan we op zoek naar blinde vlekken en rijden we naar nieuwe plekken. Op die manier passeerden we sinds 2010 meer dan 40 Brugse wijken!

 

Cultuur op toer: 4 maal per jaar in Brugse wijken.

In februari is dat de WINTERTOER met een hartverwarmende avondvoorstelling. Aan onze barwagen kun je nadien genieten van een drankje en even napraten.  Deze toer gaat Wintervonken vooraf. 

In mei is er de MEITOER met een namiddagprogramma. Dan serveren we u theater, een constructieworkshop, wafel- of pannenkoekenbak en een muziekoptreden. Onze hele karavaan is er present.

In juli trekken we naar de buurten met de CIRCUSTOER, in de week voor Cirque Plus. We tonen 1 circusvoorstelling en hebben onze barwagen mee.

En in september halen we opnieuw onze complete karavaan van stal voor de SEPTEMBERTOER. Dan is er is theater, cinema met film, kortfilm en animatiefilm, muziek, circus met Belgische en internationale artiesten, workshops circus,ambacht en voeding, het cultuuronderwijsproject ‘vel tegen vel’, dansfeest, verhalenvertellers, kunstinstallaties, … en zoveel meer.